|
 |
 |
 |
 |
| |
Молитви, ритуали и церемонии (1 Разглеждат) (1) Гост
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
- Публикации: 1156
-
-
|
"Нека вървя три седмици в стъпките на моя враг, да нося същия товар и да понасям същите несгоди като него, преди да кажа една осъдителна дума."
Молитва на индиански вожд
|
Журнал Психея
Юлияна Шапкарова - консултант - терапевт. Емоционални, семейни, професионални проблеми. Онлайн консултация. 0889 42 04 42 ;
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Вълчата церемония
разказана от вожда Дан Джордж. Публикувано от Black Wolf 2011-10-01 15:30
Исках да предам нещо от своето минало на внука си. Взех го със себе си в гората, в едно тихо място. Седейки в краката ми, той слушаше в захлас как му разказвах за силите, които са били дадени на всяко създание. Той не мигваше, когато му обяснявах, че гората винаги ни е давала храна, дом, удобства и религия. Той беше впечатлен, когато му разказах, как Вълкът е станал наш покровител, и когато му казах, че ще изпея за него Свещената Песен на Вълка, той бе преизпълнен от радост.
В моята песен аз молех Вълка да дойде и да ни напътства, когато ще провеждам Церемонията на Вълка, за да бъде връзката между моя внук и вълка за цял живот.
Аз пеех.
В гласа ми бе надеждата, която се съдържа във всеки удар на сърцето.
Аз пеех.
В думите ми бяха силите, които съм наследил от предците си.
Аз пеех.
В сключените ми ръце лежеше смърчово семенце – връзката със сътворението.
Аз пеех.
В очите ми проблясваше любов.
Аз пеех.
И песента се носеше по слънчевите лъчи от дърво на дърво.
И когато свърших, сякаш целият свят чакаше нас, за да чуе отговора на Вълка. Ние стояхмедълго, но никой не дойде.
Отново запях, смирено, но подканящо доколкото можех, докато гърлото ми пресъхна и гласът ми притихна. Внезапно аз разбрах защо вълците не чуват моята свещена песен. Не бе останал нито един от тях!
Сърцето ми се напълни със сълзи. Не можех повече да дам на внука си вяра в традициите, нашите традиции.
Накрая успях да му прошепна: “Всичко е свършено!”
“Мога ли да си отида в къщи вече?” – попита той, поглеждайки часовника си, за да види дали не е пропуснал любимото си телевизионно предаване.
Аз го гледах как си отива и заплаках в тишината.
Всичко е свършено!
|
Журнал Психея
Юлияна Шапкарова - консултант - терапевт. Емоционални, семейни, професионални проблеми. Онлайн консултация. 0889 42 04 42 ;
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Разговор на Черния Елен с Духа на Орела
...„Орелът ми обясни значението на думите „започни да се молиш”. Бях решил, че те означават, че не съм се молил достатъчно. Ала това е образования начин на мислене. Всъщност под „започвам” /ние имаме своя дума за това/ той имаше предвид да започна да нося молитвата в себе си. Искаше да каже, че начинът, по който стъпвам по земята, трябва да бъде молитва. Всичко, което правя да бъде молитва. Не да положа молитвита си на земята и да стъпя на тях, а да живея като в молитва. Да живея с това, за което се моля. Ако успеех да го постигна, всичко, за което се молех, щеше да се сбъдне. Казах на орела какво съм разбрал и той потвърди: „Добре. Наистина си разбрал. Радвам се. Благодаря ти.
Последното, което ми каза бе:
„От изток на запад прииждат уашичу /лакотска дума за бял човек/ и заливат тази земя със своята лоша вода /алкохол/. И четирите начина на живот и четирите раси се сприятеляват с тази вода. Първото, което тя прави, е да изкриви мислите на човека. Накърнява чувствата му. После разрушава мозъчните клетки и уврежда органите и физическата му цялост. Отслабва духа. Покварява човешките взаимоотношения . Хората се нахвърлят един върху друг с огнестрелно оръжие и ножове. Някои се самоубиват. Домовете, семейните огнища се рушат. Съпрузите се развеждат. Хората умират по пътищата и оставят сираци. Мнозина свършат зад решетките. Само злоба и завист са вплетени в стоманените прътове на тези затворени врати. Но ще дойде време, когато ще премахна заплахата и повече няма да има решетки и прегради. Заради всичко това аз осъждам вкуса на лошата вода. Дори миризмата и не ми се нрави. Ти ще бъдеш мой приятел.”
„Хо благодаря ти!” – казах. Съгласих се, защото разбрах, беше ми показано и обяснено. Всичко бе научно и логично – причина и следствие. Затова го приех. Духът ми благодари и си тръгна..."
|
Журнал Психея
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
На стената във фейсбук на един от моите индиански приятели - David Hoff-Grindstone е публикувана следната молитва. Англоговорящите, дали ще бъдат така добри да я преведат?
Lakota Prayer
Wakan Tanka, Great Mystery,
teach me how to trust
my heart,
my mind,
my intuition,
my inner knowing,
the senses of my body,
the blessings of my spirit.
Teach me to trust these things
so that I may enter my Sacred Space
and love beyond my fear,
and thus Walk in Balance
with the passing of each glorious Sun.
According to the Native People, the Sacred Space
is the space between exhalation and inhalation.
To Walk in Balance is to have Heaven (spirituality)
and Earth (physicality) in Harmony.
|
Журнал Психея
|
-
MasterGo
-
- Офлайн
-
Webmaster
-
- Публикации: 83
-
-
|
Прочетох, преведох! Хоу!
-------------------------
Лакотска молитва
Уакан Танка, Велика Мистерийо,
научи ме как да вярвам
в сърцето си,
в ума си,
в интуицията,
в моето вътрешно знание,
в телесните си усещания,
в светлината на моя дух.
Научи ме да вярвам в тези неща,
за да станат част от моето Свещено пространство,
и любовта да пребори страха ми,
и с всяка стъпка по Пътя на Баланса
да се приближавам към великото Слънце.
-------------
Според местните хора, Свещеното пространство е интервалът между издишване и вдишване. Пътят на Баланса (равновесието) означава хармония между Небето
(духовността) и Земята (материята).
|
|
|
-
Black Wolf
-
- Офлайн
-
Senior Boarder
-
- Публикации: 71
-
-
|
Индианските молитви са нещо много интересно. Тази по-горе е ИМХО леко с ню-ейдж звучене.
Ето няколко оригинални индиански молитви:
Този-Който-Винаги-Откликва, чуй моя плач!
Погледни към мен, когато сълзите ми капят на земята!
Духове, аз ви дарявам моето тяло.
Нека имам много коне.
Нека има много красиви и работливи жени в моята шатра.
Нека шатрата ми бъде място за срещи на мъжете.
Погледнете ме – аз съм беден.
Дарете ми тези неща, които – чрез моя живот –
ще направят народа ми силен.
Нека моят народ ме използва като щит срещу враговете!
(кроу)
* * *
Хайо (чуй ме), Слънце – смили се над мен!
Смили се над мен!
Нека доживея старини – да доживея старини аз те моля!
Аз вярвам, че съм благословен с дълъг живот.
И към Твоите деца се обръщам за помощ –
към Утринната звезда, към Седемте звезди,
към падащите звезди и към всички останали звезди.
Хайо!
Смилете се над мен – нека имам добър живот!
Нека моите деца доживеят старини!
Към вас, Небесни същества, аз се обръщам за помощ.
Хубави дни и щастливи нощи – ето за какво ви моля.
Чуйте ме, смилете се над мен!
Нека децата ми живеят дълго!
Хайо!
(чернокраки)
* * *
О, мой дядо Слънце – ти, който вървиш, греейки в жълто!
Погледни към нас. Смили се над нас. Смили се над нас.
Нека този младеж, изправен сега пред теб,
получава твоята помощ по житейския си път!
Ти, която светиш над нас в нощта
и вие, нощни същества – на вас се молим.
Утринна звезда, мой татко, чуй ме!
Нека дишаме дълго, нека доживеем старини.
Нека този младеж,
заедно с всички свои роднини, с целия си народ,
винаги намира добри пътища;
нека всякога има храна и облекло,
и коне с най-различни цветове;
нека птиците пеят по пътя му
и денят да бъде дълъг, а вятърът – добър.
(арапахо)
* * *
Прататко,
чуй ме !
През световете аз
изпращам своя глас към Теб!
Смили се над мен,
за да може моят народ
да живее!
(лакота)
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Искам да ви цитирам нещо от Черния Елен  аз много го харесвам. Цитирам го, защото у нас някакви хора наричат себе си шамани и не само това, но и се ласкаят, когато някакви други хора ги наричат шамани. Големи вицове!  В България шамани няма, не и в смисъл, който носи тази дума според истинските индиански шамани. Абсурдно е някакви си нашенчета да се кичят с такава титла. Да раздават някакви растения и да претендират, че лекуват нещо. Аз от нашенските шарлатани не бих взела и чаша студена вода, та камо ли нещо друго. И така да чуем какво казва Черния Елен:
"За да познаваш свещените сили, трябва да си преминал през четири начални етапа. Когато преодолееш и четвъртия, духът идва и те заговаря, дава ти указания. Това е първата сила и овладяването и отнема четири години. Трябва да преминеш през още четири етапа, за да се сдобиеш с втората сила. Обаче има и трета и четвърта сила - и овладяването на всяка изисква по четири години. Четири етапа по четири години или общо шестнадесет години, докато извървиш целия път и получиш истинска сила. И това е само първото ниво. Постигането на второто ниво на силата също отнема шестнадесет години. А има и трето и четвърто ниво. Налага се отново и отново да ходиш на търсене на видение. Духът те напътства в това. Навлизаш все по-дълбоко и по-навътре. Накрая се изправяш редом с духовете. Ако овладееш и четвъртото ниво на силата, ще попаднеш в ръцете на създателя, ще се озовеш обратно в прегръдките на Майката Земя. Много хора идват и при мен и искат да получат силата веднага. Само че така просто не става. Аз самия трябва да отида на още едно търсене на видение, за да постигна четвъртото последно ниво. То дарява тайнствена сила или медицина, чрез която може да се излекува всяка позната на човека болест. Придобиването и обаче изисква много търпение."
Събрахте ли общия брой на годините за всички нива? 64 години. Значи можете у нас да търсите шамани, които са минимум на 64 години и това в случай, че са започнали да се подготвят за такива още с раждането си.
Една приятелка казва: "Аз имам вяра на растението не толкова на шамана." Тоест въпросния човек може и да е някой какъв да е. Това също е абсурдно твърдение. "Растението" не би работило никога с шарлатани и мошеници. Така че това което "растението" върши за вас дадено ви от мошеник или неук човек е по-скоро да ви разболява отколкото да ви лекува.
Дето се вика: "Винаги можете да си намерите повод да се надрусате с нещо." Въпроса не е в това, а само в правилното използване на думите. Едното е надрусване, другото е лечение. За второто трябва лечител, за първото е достатъчен и наркодилър. Той може да нарича себе си и шаман и да позволява и на други да го наричат така.
Но това не е медицината, за която говори Черния Елен. Нещо повече това въобще не е медицина.
|
Журнал Психея
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|